Als student kunstgeschiedenis kreeg ik reeds het verzoek om te komen assisteren tijdens de TEFAF van 1994. Dit vanwege het feit dat ik mijn talen goed spreek en beschik over gedegen kunsthistorische kennis, in combinatie met sterke communicatieve vaardigheden. Hoewel beurzen zeker zwaar zijn om (bijvoorbeeld) 12 dagen lang aaneengesloten te doen, krijg ik er ook veel energie van. Het verkopen van een kunstwerk of het geven van de uiteindelijke verkoop voorzet, geeft mij simpelweg een kick. Ik heb zoveel kunstbeurzen gedaan, dat ik de verschillende klant types weet te herkennen en weet wat zij van mij verwachten. Ik voel mij samen met mijn opdrachtgever verantwoordelijk voor het bereiken van een goed verkoopresultaat.
TEFAF, Scope Basel, PAN Amsterdam, Art Brussel, Art Rotterdam, Affordable Art Fair, Line-Art Gent, Asian Art London.
Voor verkoop succes moet je je persoonlijke en volstrekt authentieke stijl vinden. De vele trainingen die ik heb gekregen op gebied van presentatie en communicatieve vaardigheden, hebben mij een goede theoretische basis gegegeven. In de praktijk echter heb ik het geluk gehad om jarenlange training on the job te krijgen… ik ben in de leer geweest bij de ‘best of the best’. Mijn stijl laat zich vooral omschrijven als consultative selling. Door te informeren en te enthousiasmeren, probeer ik de aandacht vast te houden bij een kunstwerk dat de kijker op een intuïtief niveau al aanspreekt. Het is daarbij belangrijk om niet zelf steeds aan het woord te zijn, maar centraal te stellen wat het werk losmaakt bij de kijker. Mijn credo is dat als je kunst kunt verkopen, je alles kunt verkopen. Dit vanwege het feit dat kunst emotie is en daarmee ontastbaar. Door het ontastbare samen met de kijker concreter te maken en zo goed mogelijk te benoemen, bereik ik mijn doel. Geen mooier doel dan het bewerkstelligen van een verkoop met als resultaat een gelukkige koper, galeriehouder en niet op de laatste plaats, een gelukkige kunstenaar. De kunstenaar, voor wiens talent en creativiteit ik oprechte bewondering koester.
Om te zorgen voor bezoekers tijdens een tentoonstelling, beurs of ander event, is het van belang om de juiste ingangen te hebben bij de media. Ook de rol van social media is in de kunstwereld inmiddels van onschatbare waarde. De ervaring heeft mij geleerd dat de pers gek is op een 100% bruikbaar persbericht met een fantastische afbeelding, dus die reik ik hen indien nodig meerdere malen aan. Vervolgens pak ik mijn up to date pers-bestand met de telefoonnummers van alle mogelijke kranten, bladen en radio/televisie en is het nabellen en nog eens nabellen. Top of mind blijven en zorgen voor de gun-factor.
Vanwege mijn kunstinhoudelijke achtergrond en daarbij horend ‘beeldend’ jargon, heb ik een volstrekt eigen en wervende manier van schrijven gevonden, die ook uitstekend blijkt te werken bij het maken van de vertaalslag tussen creativiteit en bedrijfsleven. Om een boodschap op de goede manier te communiceren, is de juiste tone of voice belangrijk en ook hier werkt het feit dat ik geleerd heb om in te spelen op emotie in mijn voordeel. Vandaar dat ik van bedrijven uit de hard-corporate sector de vraag krijg om teksten voor hen te schrijven, die geheel vrij zijn van zakelijk, juridisch of consultancy jargon. Ik doe dat heel graag; van schrijven word ik gelukkig en mijn achtergrond is zo anders, dat het eindresultaat door mijn opdrachtgevers als verfrissend en kwalitatief hoogwaardig beschouwd wordt.